Ruta de gradina sau Varnantul [Ruta Graveolens]

Ruta de gradina apartine familiei Rutaceae .
Planta perena intalnita mai ales in bazinul mediteranean, ce poate ajunge la inaltimea de 60 cm, florile sale galbene au 4- 5 petale, iar fructele sunt formate din tot atatea capsule ce contin numeroase seminte.

poza reteta culinara

Ca si condiment se folosesc numai frunzele proaspete,a caror aroma nu se poate compara cu a altor condimente.Uscata nu au nici o valoare culinara.Gustul este putin amar asa ca trebuie folosita cu grija,cate o frunza la aromatizarea muraturilor,sau a salatelor.Se foloseste si la prepararea lichiorului italian grapp con ruta,care contine o frunza in fiecare sticla.Este mult mai folosita in zona mediteraneeana decat la noi,la prepararea sosurilor picante,si in Etiopia unde se folosesc in bucatarie si fructele uscate.Este potrivita si cu carnea,branza si ouale,dar intotdeauna folosita cu mare grija,caci sunt surse care ne atentioneaza ca in exces ea poate fi si O OTRAVA MORTALA.
poza reteta culinara

Datorita faptului ca planta este destul de amara,este bine sa nu o adaugam la fiert ci numai sa o scufundam in mancarea clocotita si sa o indepartam repede,pentru a lasa numai aroma sa,fara a adauga si amareala.Dar pe plan international ruta este considerata un condiment demodat.
La noi in tara se gaseste mai mult sub forma de tincturi sau infuzii.
In antichitate, in medicina greaca si romana, era folosita ca mijloc anticonceptional si abortiv.
poza reteta culinara

Este o planta folosita mai mult pentru calitaile ei medicinale si foarte rar utilizata ca si condiment. Actiune farmaceutica: Antispastic, stimuleaza menstruatia, antitusiv, antimicrobian, amar, provoaca avortul.

Ultimele produse cu reduceri