Retete culinare

Caserolă de ceapă gratinată

Caserolă de ceapă gratinată

Timp de preparare: 10 min Timp de gatire: 60 min Gata in: 70

INGREDIENTE
  1. 3-4 cepe
  2. ulei de măsline
  3. sare, nucșoară și piper după gust
  4. 4 linguri unt
  5. 4 linguri făină
  6. 240 g smântână pentru gătit/lapte covăsit
  7. 80 ml vin alb sec
  8. 1/4 linguriță boia
  9. 200 g brânză (Gorgonzola de preferat) fărâmițată
  10. 100 g parmezan ras
MOD DE PREPARARE

Mod De Preparare


De obicei folosim ceapa pentru a îmbunătăți gustul altor mâncăruri. De această dată, ea este vedeta, în această rețetă inedită absolut delicioasă și deloc complicată! 




Preîncălzește cuptorul la temperatură mare.


Curăță și taie cepele după bunul plac (eu am ales să le tai rondele, ca pe cartofi). Unge o tavă care nu lipește, pune ceapa tăiată, asezonează cu sare și piper și dă la cuptor, micșorând focul la mediu, până se înmoaie și devine rumenie (va dura aproximativ o oră. Dacă vrei să grăbești procesul, poți căli ceapa pe foc). Scoate-o din cuptor șă dă iar focul mare. Topește, la foc mic, untul, într-o crăticioară medie. Adaugă făina și amestecă bine, până devine cremoasă, cam 1 minut. Toarnă și smântâna și vinul, amestecând bine, timp de 5 minute. Asezonează sosul cu sare, piper și nucșoară. Toarnă sosul peste ceapa din tavă, presară brânza deasupra (dacă nu folosești gorgonzola, alege o brânză care se comportă bine atunci când e gătită termic) și parmezanul. Presară boia deasupra. Dă la cuptor, la foc mare, până se topește brânza, între 2 și 5 minute.


Perfectă ca garnitură pentru diferite fripturi sau mâncată de sine stătător, cu niște pâine prăjită și fierbinte.


Foto: 123rf


Rețete asemănătoare:


Conopidă gratinată


Cel mai bun pui gratinat din lume


Legume gratinate



Ultimele retete