Retete culinare

Curcan umplut

Curcan umplut

Timp de preparare: 40 min Timp de gatire: 360 min Gata in: 6 ore, 40 min

INGREDIENTE
 1. un curcan
 2. o căpăţână usturoi
 3. 4 crengute rozmarin
 4. 100 g unt
 5. piper măcinat negru şi roşu
 6. 6 cartofi
 7. 4 mere
 8. 1 legatura pătrunjel
 9. 3-4 linguri ulei de floarea-soarelui
 10. coacăze roşii pentru ornat
 11. sare
MOD DE PREPARARE

Se curăţă curcanul de pieliţe, se înţeapă cu vârful unui cuţit foarte ascuţit şi se unge cu untul topit în prealabil. Se condimentează cu sare şi piper, după preferinţă.


Separat, se curăţă usturoiul, se taie feliuţe şi, împreună cu crenguţele de rozmarin, se împănează curcanul. Se insistă pe toate părţile şi, în mod special, în interior. După ce s-a împănat, se lasă să stea câteva ore la macerat, la frigider.


În acest timp, se spală cartofii şi se pun să fiarbă în coajă, în apă cu sare. După ce au fiert, se scot, se lasă să se răcească şi se taie în sferturi. Merele se curăţă şi se taie şi ele în sferturi.


Se pune curcanul într-o tavă, apoi se umple cu felii de mere şi de cartofi. Pe marginile tăvii se aşază căţei de usturoi, felii de cartofi şi de mere. Se stropeşte cu ulei de floarea-soarelui şi cu apă şi se lasă aproximativ două ore, la foc mediu. Se stropeşte din când în când cu sosul din tavă şi, după ce s-a rumenit, se scoate din cuptor şi se ornează cu frunze de pătrunjel şi cu coacăze roşii.


Ultimele retete