Retete culinare

Reteta Cozonac de sarbatoare

Pentru aceasta reteta de cozonac aveti nevoie de mai multe ingrediente pentru a fi gustos. Pe langa obisnuitele faina, zahar, drojdie mai puneti si fructe uscate (merisor, coaja de portocale confiata, stafide, curmale, prune uscate, papaya)

Reteta Cozonac de sarbatoare
INGREDIENTE
  1. Aluat:
  2. 1 kg faina
  3. 4 galbenusuri
  4. 1 albus
  5. Sare
  6. 200 g zahar
  7. 200 g unt
  8. 100 ml smantana
  9. ½ l lapte
  10. 60 g drojdie
  11. 3 linguri ulei
  12. Coaja de lamaie si portocala
  13. Esente
  14. 2 maini de fructe uscate (merisor
  15. coaja de portocale confiata
  16. stafide
  17. curmale
  18. prune uscate
  19. papaya)
  20. Umplutura :
  21. ½ kg nuca macinata
  22. Zahar dupa gust
  23. 1-1/2 pahar de lapte clocotit
MOD DE PREPARARE

Cerni faina intr-un lighean, faci o gaura la mijloc si torni maiaua facuta separat dintr-un paharel de lapte cald, putin zahar si drojdia sfaramata. Cand a crescut adaugi restul de lapte cald amestecat cu zaharul si untul topit si caldut, smantana si galbenusurile. Amesteci pana nu se mai lipeste de vas. Adaugi alternativ albusul batut si uleiul caldut. La sfarsit punem si fructele. Se framanta apoi se bate aluatul de masa. Lasi la crescut la loc cald pana isi dubleaza volumul. Nuca se macina dar nu foarte marunt si se amesteca cu zahar si lapte oparit pana se face o compozitie mai groasa. Se intinde coca cu mana si se pune compozitia de nuca apoi se ruleaza. Se da la cuptor.


Se serveste cu o bautura calda.


Ultimele retete