Retete culinare

Reteta Loukoumades - gogosi grecesti

Loukoumades este o reteta de gogosi grecesti pe care o vei gasi atat in restaurante cat si la tarabele de dulciuri. Minunatele gogosi sunt imbracate in sirop de miere.

Reteta Loukoumades - gogosi grecesti
INGREDIENTE
  1. Pentru aluatul de gogosi:
  2. 400 - 500ml apa calduta
  3. 50g drojdie proaspata
  4. 1kg faina
  5. 150ml ulei de floarea soarelui (pentru aluat)
  6. aprox 500ml ulei floarea soarelui (pentru prajit)
  7. 15g zahar
  8. 10g sare
  9. 4 linguri zahar pudra
  10. 1 lingurita scortisoara
  11. Pentru sirop:
  12. 600g zahar
  13. 300ml apa
  14. 200g miere
  15. scortisoara (optional)
  16. seminte de susan (optional)
  17.  
MOD DE PREPARARE

Drojdia se desface in apa calduta impreuna cu zaharul. Se adauga faina amestecata cu sarea si se framanta. Se adauga cei 150ml de ulei si se mai framanta. Aluatul se acopera si se fereste de curentii de aer si se lasa la crescut pentru 1 ora.




Siropul se pregateste astfel:




se pune apa la fiert impreuna cu zaharul pentru 5 minute. Se ia de pe foc si se adauga mierea.




Dupa ce a crescut aluatul, se ia cu o lingura aluat si se formeaza bile, lingura se inmoaie in uleiul incins, se pune bila de aluat pe ea si se pune la prajit. O gogoasa greceasca se lasa la prajit pe o parte pana se rumeneste - cam 2 minute, dupa care se intoarce si pe cealalta parte.




Repeta acest proces pana cand nu mai ai aluat.




Gogosile se scot pe un prosop de hartie la scurs. Dupa ce sunt gata toate, se pun intr-un bol si se toarna siropul peste ele. Se scutura bine ca sa ajunga pe toate.




 











Gogosile grecesti se servesc in portii individuale, presarate cu zahar pudra amestecat cu scortisoara sau cu seminte de susan.


Ultimele retete