Retete culinare

Reteta Zacusca de ghebe

Ambele bunici gospodine desavarsite, am avut de unde invata, mai intai mama, apoi eu. Un deliciu de reteta, mai ales daca esti iubitor de ciuperci. Ele apar din septembrie pana aproape de decembrie, daca nu da zapada, cresc pe langa trunchiuri de copaci, in tufe.....

Reteta Zacusca de ghebe
INGREDIENTE
  1. 1,200 kg ghebe curatate
  2. fierte si taiate
  3. 400 g morcov curatat
  4. 500 g ceapa rosie curatata
  5. 1 kg ardei gras rosu
  6. curatat de seminte si cotoare
  7. 800 g pasta de tomate
  8. 500 ml ulei ( eu am scapat un pic mai mult ulei
  9. dar e suficient doar 500 ml)
  10. sare
  11. boabe de piper
  12. foi de dafin
MOD DE PREPARARE

Mai intai ne ocupam de ghebe, le curatam, le spalam si le punem la fiert in apa cu sare. Cand sunt fierte, le scoatem intr-o strecuratoare si le lasam sa se scurga bine. Ardeiul si morcovul il dam la masina de tocat prin sita mica. Ceapa o taiem marunt. Punem tuciul pe foc, adaugam uleiul, lasam sa se incinga, adaugam ceapa si o lasam sa se inmoaie, cu focul mic, cca. 30 min, apoi adaugam ardeiul si morcovul si mai lasam 30 min sa se patrunda bine. Apoi punem ghebele taiate si lasam sa fiarba la foc mic, cca. 1 ora, potrivim de sare. Dupa aceea, adaugam pasta de tomate si lasam sa scada pana iese uleiul deasupra. Adaugam boabe de piper si foi de dafin. Punem zacusca in borcane asa fierbinte, capacim borcanele si apoi le acoperim cu o patura, lasam sa se raceasca pana a doua zi cand depozitam borcanele in camara.


Ultimele retete