Retete culinare

Specialitate cehească

Specialitate cehească

Timp de preparare: 50 min Gata in: 50 min

INGREDIENTE
  1. 800 g muşchi de porc
  2. 6-8 castraveţi muraţi
  3. 1 ceapă
  4. 5-6 căţei de usturoi
  5. 2-3 foi dafin
  6. 250 ml vin alb sec
  7. 250 ml smântână
  8. 3 linguri ulei de măsline
  9. 1 lingura unt
  10. 2 linguri făină
  11. zeamă de lămâie, sare, piper
  12. 250 g griş
  13. 100 g făină
  14. 300 ml lapte
  15. 1 ou
  16. 250 g franzelă veche
  17. 1 borcan mic ciuperci conservate
  18. 1/2 plic praf de copt
  19. sare, piper
MOD DE PREPARARE

Mod De Preparare


1. Muşchiul se spală bine, se curăţă de pieliţe şi se taie, pe lung. Se fac mai multe crestături, aşa încât să existe spaţii suficiente pentru a introduce castraveciorii. Se unge cu puţin ulei de măsline, se sărează şi se piperează după gust. Se aşază castraveciorii în şir, de-a lungul muşchiului, fie întregi, dacă sunt mici, fie fâşii lungi, dacă sunt prea groşi. Căţeii de usturoi se curăţă, se spală, se taie în sferturi şi se împrăştie deasupra muşchiului.




2. Carnea împănată se rulează şi se se leagă cu o sfoară alimentară. Se pune apoi în tava de friptură, tapetată în prealabil cu puţin ulei. Se toarnă vinul deasupra, se adaugă foile de dafin şi boabe de piper şi se bagă la cuptor, la foc mic, acoperită cu folie de aluminiu. Se lasă minimum 50 minute. Dacă este nevoie, se mai adaugă apă.


3. Pentru prepararea sosului, se pune la încins, pe aragaz, o tigaie. Între timp, se curăţă, se spală şi se toacă fin ceapa. Se toarnă 2 linguri de ulei de măsline în tigaie şi se adaugă ceapa. Se amestecă, până capătă o nuanţă aurie şi se înmoaie bine. Se adaugă untul, apoi făina, amestecând continuu. Se toarnă apoi smântâna şi zeama de lămâie, se potriveşte la gust de sare şi piper şi se dă deoparte.


4. Garnitura are consistenţa ceva mai densă decât găluştile pentru supă. Pentru prepararea ei, se amestecă laptele cu grişul, făina, ouăle şi praful de copt, până se ob- ţine o cocă omogenă. Pâinea veche se taie cubuleţe şi se rumeneşte câteva minute la cuptor, înainte de a se amesteca în cocă. Ciupercile se scurg bine, se toacă fin sau se dau prin maşină şi se încorporează apoi în cocă. Se formează franzeluţe lungi, cam de 20 cm. Se pune o oală ceva mai mare la fiert, cu apă şi sare. Când clocoteşte apa, se adaugă franzelele, pe rând, şi se lasă cam 15 minute. Se scot apoi, se scurg şi se taie felii.


5. Preparatul se serveşte cald, astfel: se aşază pe farfurie câte două felii din friptură, se toarnă din sucul rămas în tavă, se adaugă sos alb şi câte 3-4 felii de franzele garnitură.




Ultimele retete